Kına geceleri geçmişten günümüze kadar gelmeyi başarmış olan geleneklerin başında yer almaktadır. Uzun yıllar geçse dahi kına gecesinde hala Osmanlı motiflerini taşıyan kına elbiseleri, kırmızı duvaklar, testi kırma ve pek çok geleneğin hala bugün de var olduğunu görüyoruz. Özellikle kaftan da Osmanlı devleti gününden bugüne kadar gelen kına gecesi elbiseleri arasında yer almakta. Peki, bu kaftanlar ne demektir? Kaftan Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir? Hepsi yazımızda yer alıyor. Okumaya devam ederek öğrenebilirsiniz.
Kaftan Nedir?
Kaftan, boydan ayak ucuna kadar uzanan, astarsız olarak dikilen kına için giyilen elbise çeşitlerindendir. Astar yerine kaftanın içerisine elbise giyilmektedir. Bu elbise genellikle kına gecesinin ilerleyen saatlerinde, kaftan çıkarıldıktan sonra gelinin üzerinde kalacak olan abiyedir. Günümüzde bu durum biraz farklılaşsa da kaftanın kollarında ve ön tarafında hala altın renkli süslemeler yer almaktadır.
Kaftanın son yıllarda tekrar gündeme gelmesinin en büyük sebebi Muhteşem Yüzyıl olduğu kesin. Gelin adayları şimdilerde kına gecelerinde bu geleneği sürdürmeye devam ediyor. Kaftan, Osmanlı döneminde sultanlar, cariyeler tarafından giyiliyordu. Ancak günümüzde kadife kalın kumaştan, altın renkli işlemelerden oluşan kaftan, elbisenin üzerine giyilen kına gecesi kıyafetlerinden biri haline geldi. Kına gecesinin asıl rengi kırmızı kaftan olsa da günümüzde modern kaftanlar, farklı kumaşlardan ve farklı renklerden de üretilmektedir.
Kaftan Kumaşları
Kaftanlar, kadife ve saten olmak üzere iki kumaş türünden yapılmaktadır. Firmalarda bu iki kumaş türündeki kaftanlar kolaylıkla bulunabilmekte. Eğer kına geceniz kış aylarında yapılacaksa kadife kaftan tercih etmelisiniz. Eğer sıcak olan yaz ve bahar aylarında kına gecenizi gerçekleştirecekseniz kadife kumaş sizi terletebilir. Bu nedenle daha ince olan saten kumaşı tercih etmeniz gerekiyor. !
Kaftan Nasıl Seçilir?
Öncelikle şunu belirteyim ki kına kaftanı modellerini uzun boylu ve kilo problemi olmayan kişilerin giymesini öneririm. Boyunuz kısa ama kaftan giymeyi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Bindallı size kaftandan daha çok yakışacaktır. Deneyince siz de göreceksiniz.
Kaftan Ne Zaman Giyilir?
Kaftanı bütün kına gecesi boyunca giyme gibi bir zorunluluğunuz yok. Yani kına alanına girerken, kına yakımı esnasında ve sonrasında kısa bir süre zarfında kaftan giyebilirsiniz. Fakat diğer zamanlarda kına elbisenize dönüş yapmanızı öneririz. Zaten bu keyifli gününüzde sürekli kaftanla gezmek sizin açınızdan da çok konforlu olmayabilir.
Kaftan ve Bindallı Arasındaki Farklar Nelerdir?
- Bindallı daha canlı renkte iken, kaftan daha koyu renkte olur.
- Bindallı da sade işlemeler olsa da kaftanda daha yoğun Osmanlı motifleri yer alır.
- Kaftanın kumaşı daha kalın ve kıymetliyken, bindallı kumaşı daha incedir.
- Kumaşı daha hafif olduğundan ötürü yazın yapılacak kına organizasyonları için bindallı tercih edilirken, kalın kumaşa sahip olduğu için de kışın yapılacak törenlerde kaftan tercih edilebilir.
Kaftan Nereden Alınır ya da Kiralanır?
Kına gecenizde kaftan giymek isterseniz karşınıza iki seçenek çıkmakta. Ya kaftan kiralayacaksınız ya da satın alacaksınız. Kaftan kiralama genellikle satın almaya göre daha çok tercih edilen bir seçenek. Çünkü gelin adayları genellikle tek gece giyilen bir kostümü satın almayı çok da gerek duymamakta. İşin ekonomik kısmına baktığımızda ise kiralık kaftan fiyatlarının çok uygun olduğunu görüyoruz. Lakin o gecenin bende hatırası kalsın diyorsanız satın almayı da tercih edebilirsiniz. Moda evlerinden ya da gece kıyafeti satan yerlerden hem kiralayabilir hem de satın alabilirsiniz. Tercih size kalmış.
Kaftan fiyatlarını etkileyen şeylerin başında da kumaşı gelmekte. Kadife kumaştan yapılmış olan bir kaftan satene göre daha pahalı olacaktır. Kaftanın üzerinde yer alan işlemeler, güpürler onun değerini artıran diğer etkenler arasında yer almaktadır. Bu tarz ürünler üzerindeki işçilikten dolayı daha yüksek fiyatla satışa sunulmaktadır.
Leave a Comment